Producenten van diamanten raken de normaal zo felbegeerde stenen niet meer kwijt.
Daardoor hebben de vijf grootste diamantenproducenten van de wereld nu al voor ruim 3 miljard euro diamanten in hun opslag liggen.
Kleinere producenten verlagen de prijzen al, maar de grotere willen daar naar verluidt nog niet aan beginnen.
Producenten van diamanten hebben naar verluidt voor miljarden euro’s aan diamanten over. Door de coronacrisis zijn er nog maar erg weinig klanten en raken ze de normaal zo felbegeerde stenen maar niet kwijt.
De vijf grootste diamantenproducenten hebben samen voor wel 3,5 miljard dollar, omgerekend zo’n 3,1 miljard euro, aan diamanten in hun opslag liggen. Die berg zou dit jaar nog kunnen groeien tot een waarde van zo’n 4 miljard euro, schrijft Bloomberg op basis van consultancybureau Gemdax.
De vraag naar diamanten is ontzettend gedaald. Bloomberg schrijft dat De Beers, een groot diamantbedrijf, op een veiling in mei maar voor 35 miljoen dollar aan diamanten verkocht. Vorig jaar verkocht het op een zelfde soort veiling voor meer dan 400 miljoen dollar aan diamanten.
Geen juwelenverkoop meer door pandemie
Door de lockdownmaatregelen moesten juweliers over de hele wereld sluiten, waardoor er ook geen diamanten meer aan particulieren konden worden verkocht. Daarnaast konden diamantslijpers in India niet meer aan het werk, omdat ze door de coronacrisis thuis moesten blijven.
Kleinere producenten hebben hun prijzen al omlaag gegooid. Bij veilingscentra in bijvoorbeeld Antwerpen zouden hun prijzen al ongeveer een kwart lager liggen. De Beers en zijn Russische concurrent Alrosa willen hun prijzen naar verluidt nog niet verlagen.
Volgens de website Proactive heeft BlueRock Diamonds, een Britse diamantenproducent, eerder deze week voor ongeveer 620.000 euro aan diamanten verkocht op een veiling. Normaal gesproken had de hoeveelheid die het bedrijf verkocht ongeveer 15 procent meer opgeleverd.
Volgens een analist die Bloomberg sprak, heeft de diamantindustrie nu met vergelijkbare prijsdalingen te maken als tijdens de kredietcrisis.
En ondertussen blijven de diamantbergen groeien, want hoewel de productie op een iets lager pitje draait, draait hij nog wel gewoon.
Lees meer over het coronavirus:
- Het aantal vacatures is fors gedaald sinds de lockdown, maar de laatste twee weken klaart het op – de IT draait ondertussen lekker door
- Ahold Delhaize verdubbelt winst in coronacrisis, zowel door extra verkopen bij bol.com als via Albert Heijn en andere supermarkten
- Nederland gaat weer langzaam van het slot – het kabinet wil straks iedereen met coronaklachten testen